Sergiu & Diana

Cartaleanu

Bijuteria autentică va rămâne întotdeauna la locul ei de cinste.

Arta de a crea bijuterii e ca o poveste.

„Pentru mine, arta de a crea bijuterii e ca o poveste! Incepe cu un prim contact cu clientul, în care îi auzi dorintele si il intelegi preferintele, continuă cu procesul de elaborare a articolului și se încheie cu obţinerea unei bijuterii care le va întruni pe toate."

Deşi atelierul Bijuteria ORL şi-a început activitatea în 2008, povestea lui Sergiu Cartaleanu, bijutier cu peste 20 de ani experienţă, a început să se scrie mult mai devreme.

,,Provin dintr-o familie de bijutieri. Tatăl meu, Grigore Cartaleanu, este unul dintre putinii sle- fuitori de pietre pretioase şi semipretioase. Are o experienţă de 50 de ani. Pe vremuri a activat la uzina de bijuterii, Giuvaier". Toată copilăria mi-am petrecut-o lângă el, admirându-l cum munceşte şi depănând cu ochii secretele aces- tei profesii. Fiind prescolar, îmi plăcea să mă joc şi să mesteresc din orice tot felul de cercei și brăţări. De atunci nu s-au schimbat multe, la fel îmi place să mă joc, doar că jucăriile mele au devenit bucăți de aur şi argint cu cioburi de pietre pretioase."

Profesia de bijutier mai mult se fură atât cu ochii decât se învață după carte.


În timpurile străvechi, se realizau manual tot felul de creaturi în miniatură, elemente ale naturii, confectionate cu exactitate, redând sută la sută formele şi proporțiile reale. Astăzi, în crearea bijuteriilor sunt multe posibili tăți, începând de la multiplicare în serie până la folosirea roboteilor şi a modelatoarelor 3D, scanere 3D etc. Dar acestea nu vor putea reda frumosul personalizat. Există mulți giuvaieri extraordinari, care muncesc mult, dar nu se lasă ghidați de simțuri, nu sunt pregătiți la nivel de culori, de ce vrea şi cum vrea publi cul. E o chestie bazată pe simțul frumosului. Fie îl ai înnăscut, fie îl dezvolti. Eu mă inspir de la tot ce mă înconjoară: de la un cizmar, de la un croitor, de la un bucătar, nemaivorbind de familie şi natură. Procesul de creație nu este unul usor. Ceva cu adevărat valoros se poate întâmpla dacă există comuniune între estetic si cel ce încearcă să redea frumosul. Si atunci când oferi produsul final, acesta trebuie să genereze emoții plăcute.

Setea de noi descoperiri persistă chiar şi după

atâţia ani de experiență si aici mă refer atât la descoperirile în materie de bijuterii, cât şi la starea emoțională atunci când merg la muncă.

Atelierul nostru se află pe strada Alexei Mateevici, la numărul 29. Pentru mine, această stradă a însemnat întotdeauna un izvor nesecat de inspirație. Cândva visam la un atelier anume în această zonă şi uite că s-au materializat dorințele peste ani.

Nu mă las manipulat de orice moft al clientului. Am căpătat destule abilități ca să înţeleg dacă bijuteria este doar frumoasă sau şi purtabilă. Abordez fiecare client individual, discutăm fiecare detaliu şi îl ghidez pentru a obține împreună rezultatul dorit. Bijuteriile sunt detalii foarte personale, care vin să completeze un întreg. Femeile poartă bijuterii tocmai pentru a-şi accentua finetea. Nicio mănuşă nu înnobilează degetele aşa cum o face un inel, nicio haină, oricât de elegantă ar fi, nu pune mai bine în valoare tinuta femeii asa cum o face un colier sau o brățară si ni ciun machiaj nu pune în evidență trăsăturile suave asa cum o face o pereche potrivită de cercel. Bărbätii, chiar dacă nu

au nevoie de foarte multe bijuterii, şi le pun pentru demonstra statutul, influenta sau chiar brutalitatea."

Și femeile pot îmblăzi metalele prețioase

Diana este soția lul Serglu. Anterior a fost lucrător bancar, dar s-a reprofilat. Curioasă şi în acelaşi timp curajoasă, a fost şi este în continuare încurajată de Sergiu să-şi asculte inima şi să creeze bijuterii exact aşa cum le simte. Din start am stiut co-i va reuşi", spu ne Sergiu cu zâmbetul pe buze.

Bijuteria este oglinda personalității tale.

Când creezi o bijuterie, ti-ar părea că nimic nu mai poate fi inventat, rabordarea face diferenta. Tindem cu pasi mici, dar siguri să crestem un brand autohton de bijuterii, care să inspire, pentru că în atelierul nostru dorin tele devin realitate.
Cel mai important lucru în activitatea de zi cu zi e impactul pe care îl lasă produsul nostru, Vorbim despre o armonie interioară, atât a noastră, cât si a celor care ne păşesc pragul."


Sotii Cartaleanu au reusit să creeze nu doar o afacere ce aduce satisfactie celor din jur si inspiră creativitate, dar si o familie de mai mare dragul. Au două fetite drăgălase, care cochetează cu meseria părinților. Nu încer căm să ne influențăm copiii, doar îi educăm in materie de frumos. Ar fi plăcut să promo veze numele Bijuteria OREL din generatie in generatie."


Meseria de bijutier, in esentà, este o binecu vântare. Putini mai sunt dintre cei care pot ciopli in bucăți de metal adevărate podoabe, elaboránd pentru fiecare client bijuterii per sonalizate.
OREL înseamnă mult mai mult decât un ate lier. Reprezintă o abordare creativă a concep tului de bijuterii
Bijuteria autentică va rămâne întotdeauna la locul ei de cinste.

Bijuteria autentică va rămâne întotdeauna la locul ei de cinste.

Arta de a crea bijuterii e ca o poveste.

Atelierul Bijuteria Orël și-a început activitatea în 2008, povestea mea, bijutier cu peste 20 de ani experiență, a început să se scrie mult mai devreme.

Provin dintr-o familie de bijutieri. Tatăl meu, Grigore Cartaleanu, este unul dintre puținii șlefuitori de pietre prețioase și semiprețioase. Are o experiență de 50 ani. Pe vremuri a activat la uzina de bijuterii „Giuvaier”. Fiind preșcolar, îmi plăcea să mă joc și să meșteresc din orice cercei, inele și brățări. Toată copilăria mi-am petrecut-o lângă el, admirându-l cum muncește și depănând cu ochii secretele acestei profesii. De atunci nu s-au schimbat multe, la fel îmi place să mă joc, doar că jucăriile mele au devenit bucăți de aur și argint cu cioburi de pietre prețioase.

Pentru mine, arta de a crea bijuterii e ca o poveste. Începe cu un prim contact cu clientul, în care îi auzi dorințele și îi înțelegi preferințele, continuă cu procesul de elaborare a articolului și se încheie cu obținerea unei bijuterii care le va întruni pe toate.

Abordez fiecare client individual și îl ghidez pentru a obține o bijuterie nu doar frumoasă, dar și purtabilă. Consider că bijuteriile sunt detalii foarte personale, care vin să completeze un întreg.

Procesul de creație nu este unul ușor. Ceva cu adevărat valoros se poate întâmpla dacă există comuniune între estetic și cel ce încearcă să redea frumosul.

Setea de noi descoperiri persistă chiar și după atâția ani de experiență. Periodic merg la cursuri de perfecționare, printre ultimele: cursul de gravare (Sankt Petersburg), cursul de emailare fierbinte (Moscova), printare 3D (Germania) și seminarul individual la Școala de montare diamante din Antwerp (Belgia).

La fel de importantă ca dezvoltarea în materie de bijuterii este starea emoțională cu care merg la muncă.

Atelierul de bijuterii se află pe strada Alexei Mateevici 29, Centrul Istoric al Chișinăului. Pentru mine această stradă a însemnat întotdeauna un izvor nesecat de inspirație. Cândva visam la un atelier anume în această zonă și uite că s-au materializat dorințele.

Peste ani soția mea, Diana, de firea ei curioasă și în același timp curajoasă, s-a alăturat și împreună tindem cu pași mici, dar siguri, să creștem un brand autohton de bijuterii, care să inspire și să creeze cele mai frumoase emoții. Cel mai important lucru în activitatea de zi cu zi e impactul care îl lasă produsul nostru. Vorbim despre o armonie interioară, atât a noastră, cât și a celor care ne pășesc pragul.

La atelier își petrec o parte din timp și fetițele noastre, Sofia și Paula, care cochetează cu meseria de bijutier. Nu încercăm să influențăm copiii, dar îi educăm în materie de frumos. Ar fi minunat să promoveze numele Bijuteria Orël din generație în generație.

In anul 2023 ne-am deschis și în România, unde ne dorim la fel să confecționăm cu multă pasiune și dedicare bijuterii unice care au o poveste de spus.

Sergiu Cartaleanu, fondator Bijuteria Orël.

Bijuteria Orel - Logo